Kraamzorg

Gefeliciteerd met je zwangerschap! Je zwangerschap, bevalling en kraamperiode zijn momenten in je leven die je altijd bijblijven. In deze bijzondere periode wil ik jullie graag van dienst zijn. Ik vind het belangrijk dat de kraamperiode een onvergetelijke, leerzame en ontspannen tijd is voor het hele gezin. Een tijd waar je later nog met veel plezier en warmte aan terugdenkt. Niet voor niets is mijn motto: “Een ontspannen kraamtijd voor het hele gezin.”

Hoe die kraamperiode eruit ziet, is voor ieder gezin verschillend. Het herstel van de moeder en de zorg voor jullie baby staat uiteraard voorop. Daarnaast kan ik:

  • jullie leren welke signalen je kindje afgeeft, zodat je daar goed op kunt reageren
  • licht huishoudelijke taken doen
  • aandacht geven aan eventuele andere kinderen binnen jullie gezin

Vind je het leuk om in de kraamweek meer te leren over ergonomisch dragen of babymassage? Dat kan! 

Doula: ondersteuning vanaf het begin van je bevalling

Normaal gesproken komt een kraamverzorgende pas als je volledige ontsluiting hebt. Het kan ook anders. Als doulakraamverzorgende ben ik er al in een vroeg stadium van je bevalling bij. Zo kan ik jullie door de soms heftige ontsluitingsfase loodsen. Nog een voordeel van mijn inzet als doulakraamverzorgende: in je kraamweek kunnen we de bevalling nog een keer bespreken, als je daar behoefte aan hebt. 

Dat een doulakraamverzorgende meerwaarde heeft, is bewezen. Door doulakraamverzorgenden in een vroeg stadium van de bevalling in te zetten, vinden er meer thuisbevallingen plaats en zijn er minder kunstverlossingen nodig. 

Kosten van doulakraamzorg

De meeste verzekeraars vergoeden doulakraamzorg alleen bij een thuis- of poliklinische bevalling. Om hiervoor in aanmerking te komen, is goedkeuring van je verloskundige nodig. Zij mag namelijk ‘verlengde bevallingsassistentie’ aanvragen (maximaal 8 uur).

Hoeveel uren kraamzorg krijg ik?

Het uitgangspunt voor het aantal uren kraamzorg, is het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg (LIP). Bij een thuisbevalling heb je recht op minimaal 8 dagen kraamzorg. Zijn er complicaties die binnen het LIP vallen? Dan heb je recht op maximaal 10 dagen kraamzorg. Als je wilt, kun je extra dagen bijkopen. Of je zorgverzekeraar dit vergoedt, hangt af van je verzekeringspakket. Meer over de vergoeding van kraamzorg lees je hier.

Bij een ziekenhuisbevalling werkt het net iets anders. Elke nacht die je na de bevalling in het ziekenhuis doorbrengt, kost je 1/8 van het totaal aantal uren. Als je het fijn vindt, kan ik je ook ondersteunen tijdens je ziekenhuisbevalling en reguliere kraamzorg geven als je weer naar huis mag.

Stel: je bevalt om 13.00 uur ’s middags en je gaat volgende dag om 10 uur naar huis

Thuis Ziekenhuis Gelre Verloskundig Centrum
-0 -6 uur als je bv geeft en er 49 uur geïndiceerd zijn Afhankelijk van je zorgverzekeraar.
-5,5 uur als je kunstvoeding geeft en er 45 uur geïndiceerd zijn Teller gaat lopen 2 uur na geboorte placenta tussen 6 -00.00 uur, max -8 uur per 24 uur. Volgende ochtend om 6 uur gaat teller weer lopen tot 10 uur- 4 uur dus totaal -10 uur
Zijn er meer uren geïndiceerd dan gaat er 1/8 deel van totaal aantal geïndiceerde uren af